Dobrovoľníci budú v sobotu čistiť územia národných parkov

22.09.2011 Poprad

Vysoké Tatry/Pieniny 22. septembra (TASR) – Organizátori akcie Čisté hory očakávajú v sobotu (24.9.) vo Vysokých Tatrách a v Pieninách stovky dobrovoľníkov, ktorí budú zbierať odpad na území národných parkov. Podujatie tradične koncom septembra organizujú Štátne lesy (ŠL) TANAPu v spolupráci so Správou TANAPu a tento rok to bude už 33. ročník.
\"Hoci odpadkov je z roka na rok menej, akcia Čisté hory má ešte stále svoj význam. Okrem výchovného momentu tak dávame prírode spoločne možnosť, aby si v zime oddýchla,\" konštatoval námestník riaditeľa ŠL TANAPu Marián Šturcel.
Šturcel dnes pre TASR uviedol, že plastové vrecia na zbieranie odpadu si budú môcť dobrovoľníci vyzdvihnúť v sobotu od 8. hodiny na 13 nástupných miestach od Oravíc až po Červený Kláštor, pričom presný zoznam je zverený na ich webovej stránke.
Pripomenul, že v ochrannom obvode Červený Kláštor sa túto sobotu uskutoční v spolupráci so Správou Pieninského národného parku akcia Čisté hory a potoky. Dobrovoľníci sa v ranných hodinách stretnú pri autokempingu v Červenom Kláštore.
Počas doterajšej 32-ročnej histórie sa do spomínaných podujatí zapojilo viac ako 35.000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zo zahraničia. Svojou aktivitou výrazne prispeli k ochrane prírodného prostredia a územia Tatranského národného parku a Pieninského národného parku zbavili približne 55.000 kilogramov (kg) rôzneho komunálneho a stavebného odpadu. Rekordným bol rok 1980, v ktorom 1400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7655 kg odpadkov.
 

Vyberte región